tr

Acil Durum Eylem Planı

Acil Durum Eylem Planı
12.09.2020
2.312

Acil Durum Eylem Planı Nedir?

İş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği açısından zorunlu olan ve olası bir kaza veya acil durum esnasında yapılması gerekenlerin daha öncesinden kararlaştırılmasına acil durum eylem planı denir. Bu eylem planları hayati öneme sahip olabildiği için tüm çalışanların konu hakkında bilgilendirilmesi ve gerekiyorsa prova yapılması oldukça önemlidir.

Acil durum planları iş yerlerinde çıkan yangın veya herhangi bir acil sorun durumunda tüm işçiler tarafından ortak olarak yapılması daha öncesinden kararlaştırılmış eylemler olup birlikte çalışmak oldukça önemlidir. Her işletmenin bulunduğu konuma göre özel durumları daha önceden tespit etmesi ve bu durumu acil durum eylem planı olarak çalışanlarına aktarması gerekmektedir. Bu sayede olası bir afet veya kötü olay durumunda tüm işçiler güvenli bir şekilde alandan tahliye edilebilirler.

Acil Durum Eylem Planı

Acil Durum Eylem Planı Zorunluluğu

Acil durum eylem planı oluşturmak her işletme için zorunlu tutulmaktadır. Bu doğrultuda acil durum prosedürü için iş yerleri gerekli planları daha öncesinden yapmalı ve eğer gerekiyorsa ekipmanlara sahip olmalıdır. Ekipman olarak da genellikle yangın tüpleri ve benzeri aletler sayılmaktadır.

İş yerleri ve fabrikalarda eylem planı yapmak zorunlu olduğu kadar gerekli durumlarda bu planı güncellemek ve tekrar gözden geçirmek de zorunludur. Eğer iş yerinde yeni bir acil durum oluşturabilecek yeni alet veya ortam eklemesi yapılırsa planın yeniden ve sıfırdan oluşturulması zorunludur. Bu zorunluluğa bağlı olarak planların işveren ve iş yeri güvenlik uzmanları tarafından oluşturulması tavsiye edilir. Bu kişiler iş yeri ve acil durumlar hakkında daha çok bilgiye sahip olduğu için yeni bir acil durum eylem planı en kısa sürede oluşturulacaktır.

Acil Durum Eylem Planı Faydaları

Acil durum planı yapmanın hem işçi sağlığı, hem de ekipmanların sağlığı açısından faydaları bulunmaktadır. Yapılan bu eylem planları sayesinde çalışanlar kendisini daha kısa sürede tahliye etme fırsatı bulacağı için arta kalan süreçte bir takım ekipmanları da kurtarabilirler. Ayrıca yine bu süreç sayesinde acil durum ekipleri olay hakkında daha kısa sürede bilgilendirileceği için de tehlikenin büyümesinin önüne geçilecektir.

Acil Durum Müdahale Eğitimi

Acil durum müdahale eğitimi yaklaşık olarak 20 kişilik grup başına 1-2 gün sürmektedir. Bu eğitim sürecinde kişilere acil bir durumda yapmaları ve yapmamaları gerekenler tek tek anlatılır ve gerekiyorsa uygulamalı durum senaryoları da oluşturulabilir. Özellikle de iş yerlerinde yangın tehlikesi çok olduğu için İş Güvenliği Uzmanı tarafından verilen bu eğitimlerde kişilere yangın eğitimi konusu dahilinde yangın tüpü kullanma hakkında bilgi verilmesi gerekecektir.

Acil durum müdahale eğitimi almış kişiler olası bir acil durumda sakinliğini koruması gereken en önemli kişilerdir. Bu kişiler diğer çalışanların daha kısa sürede ve güvenle tahliye edilmesini sağlayacağı için acil durum anında büyük role sahiptirler.

Acil Durum Eylem Planı

Acil Durum Ekipleri

Acil durum ekipleri acil durum müdahale eğitimi almış kişiler tarafından oluşturulmaktadır. Yönetmeliklere göre birbirinden bağımsız 10 bölümü olan konutlarda ve 50 kişiden fazla insanın bulunduğu iş yerlerinde acil durum ekipleri bulundurulması zorunludur. Bu ekipler; kurtarma ekibi, ilk yardım ekibi, söndürme ekibi ve koruma ekibi olarak sıralanabilir. Yönetici veya amirler tarafından uygun görülen kişilerin oluşturduğu bu acil durum ekipleri olası bir kaza veya acil durum halinde hayati öneme sahiptirler

Acil Durum Tatbikatları

Bakanlık tarafından açıklanan yönetmeliklere göre gerekli görülen iş yerlerinde acil durum tatbikatları yapmak zorunludur. Bu tatbikatlarda önemli rol ise acil durum müdahale eğitimi almış kişilerdedir. Bu kişiler diğer çalışanların tatbikat esnasında aldıkları konumları gözetleyerek gerekli raporlamaları yapmalıdırlar. Eğer kişiler yanlış konumda bulunuyorsa veya acil durum planına uymuyorsa uyarılıp gerekli tedbirlerin alınması sağlanmalıdır.

Büyük iş yerlerinde acil durum tatbikatları itfaiye ekiplerinin de katılımı ile yapılabilmektedir. İtfaiye ekipleri bir acil durum senaryosu oluşturarak çalışanların bu durumda nasıl tavır takındıklarını gözleyebilirler.

Sıkça Sorulan Sorular

Acil Durum Eylem Planı Ücreti Ne Kadar ?

Acil eylem planı fiyatı işletmenin büyüklüğü ve çalışan sayısına bağlı olarak hesaplanmaktadır.

Acil Durum Eylem Planı Kaç Yılda Bir Yapılır ?

Acil Eylem Planları en geç; Az Tehlikeli sınıfta altı yıl, Tehlikeli sınıfta 4 yıl, Çok Tehlike sınıfta olan iş yerleri için ise iki yılda bir yenilenmelidir.

Whatsapp
Hülya
Hülya
Merhaba 👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Hemen Ara