İçindekiler
Acil Durum Tatbikatı
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’na göre işverenler çalışma ortamının ve çalışanların güvenliğini sağlama amaçlı acil durum eylem planı, iş güvenliği tatbikatı ve hazırlıklar yapmakla yükümlüdür. Bu acil durum tatbikatlarında kullanılan maddeler, iş ekipmanları ve çevre şartları dikkate alınmalıdır. Ayrıca acil durumların tehlikeli yönlerinden korunmak amacıyla tüm çalışmaların yapılması da yine işveren sorumluluğundadır. Aynı iş sağlığı ve güvenliği yasasına göre acil durum yaşandığında işyerlerinde işin derhal bırakılarak güvenli bir alana gidilebilmesi adına gerekli çalışmalar bir an önce yapılmalıdır.
Neden Acil Durum Tatbikatı Yapılmalıdır?
İşyerlerinde iş güvenliği tatbikatı yapmak yasalarla zorunlu tutulmuş olup çalışanların sağlığının korunması adına da oldukça önemlidir. Bu yüzden de her türlü işyerinde iş sektörüne göre uygun tatbikatlar uygulanmalıdır. Ayrıca bu tatbikatlar sayesinde çalışanlar acil durumlar esnasında ne yapacakları hakkında yeterli donanıma sahip olacakları için daha düzenli bir çalışma temposu yakalanabilir. İşverenler için oldukça mühim olan bu konu aslında onları da korumak içindir diyebiliriz. Tatbikatlar sayesinde gerekli önlemler daha önceden alındığı için işyerinin çalışma temposunu bozabilecek olayların da önceden önüne geçilmiş olacaktır. Bu yüzden de tatbikat yapmak her işyeri için oldukça mühim bir konudur.
İş Güvenliği Tatbikatı Planı
Özellikle de kalabalık çalışan sayısına sahip işyerlerinde Acil Durum Tatbikatı yapılmadan önce tatbikat planı yapılması gerekmektedir. Bu planda tatbikatlara katılacak kişiler, tatbikatın zamanı ve yeri gibi konular ele alınır ve bir karara bağlanır. Yapılan çalışmalar sonucunda yönetmeliklere uygun bir tatbikat planı hazırlanmalıdır. Tatbikat planları sadece yangın tatbikatları için değil, bunun dışında doğal afetler ve sabotaj gibi konular için de yapılmalıdır. Bu planda çalışanların olası bir acil durum durumunda takınmaları gereken tavır ve yapmaları gereken adımlar zinciri titizlikle belirtilmelidir.
Acil durum tatbikatı planı oluşturma aşamaları genel olarak 3 başlık altında yer almakta. Bu başlıklar ise şunlardır:
- Planlama ekibinin oluşturulması
- Mevcut çalışma düzeninin yapısı
- Olası risk değerlendirmelerinin yapılması ve tüm bunların sonucunda tatbikat planlarının yapılması
Acil Durum Tatbikatı planı hazırlamakla yükümlü olarak işyerlerinde isg uzmanı veya ona dahil olacak birkaç kişi ile birlikte ekip belirlenmelidir. Bu ekip işyerini doğru bir şekilde analiz ederek çalışanların acil durumlarda tahliyesini sağlamalıdırlar.
İş Güvenliği Tatbikatı Zamanı
Yangın, deprem, sel ve patlama vb. gibi tüm olaylar için ayrı bir tatbikat zamanı belirlenmelidir. Örneğin yangın tatbikatı için en uygun zamanlar rüzgarın olmadığı ve havanın ılık olduğu zamanlardır. Bunun dışında deprem tatbikatları için birçok zaman elverişli olsa da işçilerin etrafını en rahat şekilde göreceği gündüz zamanları tercih edilmelidir.
İşyerlerinde tatbikat zamanı belirlerken dikkat edilmesi gereken bir diğer faktör de tüm işçilerin o gün işyerinde olmasıdır. Bu yüzden de dönemsel olarak bir grup işçinin gelmediği zamanlar tercih edilmemelidir.
Acil Durum Tatbikat Senaryosu
Acil durum tatbikatı senaryosu hazırlanırken tatbikat planı, tatbikat zamanı ve çalışanların tatbikat esnasında takınması gereken tavırlar ele alınmalıdır. Tüm bu başlıkların ele alındığı bir senaryo işyerindeki çalışanların acil durumlardaki sağlığı için en iyisi olacaktır.
Tatbikata Kimler Katılır?
İşyerlerinde çalışacak olan iş güvenliği tatbikatı öncelikle o işyerinde çalışan tüm kişiler katılmalıdır. Buna işveren de dahil olabildiği gibi duruma bağlı olarak devlet tarafından görevlendirilmiş itfaiye erleri veya benzeri kişiler de tatbikatlarda yer alabilir. Bunlar dışında tatbikatlarda izleyiciler, acil durum ekipleri ve önleme görevlileri yer alabilirler. Genel olarak baktığımızda tatbikata kimler katılır sorusunun tek bir cevabı yoktur. Ancak yine de tüm çalışanların farklı görev kapsamında olsalar da bu tatbikatlarda yer almaları zorunludur.