
İçindekiler
Acil Eylem Kroki Planı Nedir?
İşyerlerinde doğal veya insanlar yoluyla çıkabilecek her türlü sorun anında yapılacak şeylerin ve acil çıkış yollarının gösterildiği acil eylem kroki planı, tüm işyerlerinde bulundurulmalıdır. Bu sayede de çalışanlar yaşanan olumsuzluklar anında yapılması gerekenler ve seyredilmesi gereken güzergâh hakkında bilgi sahibi olabilirler.
Özellikle de tüm tehlike kategorisinde yer alan işyerlerinde bulundurulması zorunlu olan acil durum eylem planı eki olan bu acil eylem kroki planı o işyerine uygun olarak hazırlanmalıdır. Bunun için de iş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimleri ortak bir çalışma yürütebilirler. Ayrıca bu kişilere ek olarak da çalışan temsilcilerinin bu konuda fikrine danışılabilir. Daha sonrasında çalışma sahasını kapsayan detaylı bir acil durum eylem kroki planı çizilmelidir.
Hazırlanan bu planlar ise çalışanların görebileceği alanlara gözle yeteri kadar görünebilecek boyutlarda yerleştirilmelidir. Bu sayede çalışanlar sürekli olarak bu Acil Eylem planı hakkında bilgilerini taze tutabilirler. Yapılan bu çalışma da herhangi bir olumsuzluk anında çalışanların kendilerini güvenli alana götürmelerinde yardımcı olacaktır.
Acil durum planı çizdirmek zorunda olan işyerleri yönetmelikler tarafından açıkça belirlenmiştir. Yönetmelikte belirlenen koşulları karşılayan her türlü işyerinde bu krokilerden bulundurulması zorunludur. Kroki bulundurma zorunluluğu olan işyerlerinden bazıları ise; fabrikalar, atölyeler, oteller, depolar, hastaneler ve eğitim binaları gibidir.


Acil Eylem Kroki Planı Nasıl Hazırlanır?
Acil eylem kroki planı hazırlanırken dikkat edilmesi gereken şeylerden birisi krokide gösterilecek küçük ayrıntılardır. İşyerinde bulunan oda ve benzeri alanların dışında yangın tüpleri, merdivenler ve eğer varsa diğer ilk yardım ekipmanlarının bulunduğu alanlar işaretlenmeli. Bu sayede herhangi bir olumsuzluk anında çalışanlar veya yardıma gelen ekipler kroki yardımıyla bu alanlara daha kolay erişebilirler.
Ayrıca büyük işyerlerinde bu tarz krokiler acil eylem planı başka bir deyişle acil eylem planı hazırlandığı için genel olarak işyeri çalışanları, ilk yardıma gelen polis ve itfaiye ekiplerinin rahatça görebileceği bir yerde olması tavsiye edilir. Hemen girişte bulundurmanın tavsiye edildiği acil eylem planı sayesinde ilk yardım ekipleri binayı daha rahat çözebilirler.
Acil durum planı çizilirken yukarıda bahsettiğimiz ayrıntılara ek olarak bulundurulması gereken şeylerden birisi de binanın su ve enerji kaynaklarıdır. Hatta varsa jeneratör odalarının da bu krokide bulunması gereklidir. Bu sayede ekipler özellikle yangın veya benzeri acil durumlarda binada müdahale edilmesi gereken yerleri daha rahat tespit edebilirler.
Bu da sorunun daha kısa sürede çözülmesine ve büyümeden engellenmesine yardımcı olacaktır. İş güvenliği uzmanı ve varsa işyeri hekimi tarafından hazırlanan acil eylem kroki planı büyük bir titizlilikle gözden geçirilmelidir. Aksi taktirde olası bir acil durum anında olaya müdahale etme süreci oldukça uzayabilir.


Acil Eylem Kroki Planı Faydaları
Acil eylem planı kapsamında işyerleri için zorunlu tutulan acil eylem kroki planı çalışanların sağlıkları açısından oldukça önemlidir. Yangın, deprem, su baskınları ve sabotaj gibi olaylarda çalışanların kendilerini kısa sürede tahliye edebilmeleri adına en kısa ve güvenli rotaları içeren bu planlar insanların rahatlıkla ulaşabileceği alanlarda bulunur.
Ayrıca çalışanlara ek olarak acil durum planı anında müdahaleye gelen itfaiye ve polis ekipleri de acil eylem krokilerinden faydalanmaktadırlar. Binanın içerisi bu krokiler sayesinde açıkça görülebileceği için müdahale yolları da hazırlanabilir. Bu sayede de müdahale hem daha hızlı, hem de daha güvenli gerçekleştirilecektir.
- Acil durum planı bazı hedefleri ise şunlardır:
- Çevreyi ve çalışanları korumak
- Kaza veya ölümcül olayları engellemek
- Binaya ve envanterdeki eşyalara gelecek zararı engellemek
- Çalışma durumunun eski hale dönüş sürecini hızlandırmak
- Çalışanların kendilerini en kısa sürede güvenli olarak tahliye edebilmelerini sağlamak
- Acil durum müdahale ekipleri için yol gösterici olmak
- Acil durum tatbikatlarında senaryonun uygulanmasını sağlamak