İçindekiler
Baretlerin Temel Özellikleri
Baret Özellikleri birçok iş kolunda aktif olarak kullanılan kafa koruyucular çeşitli kalitelerde üretilmektedir. Amacı çalışanların başına doğrudan veya sekerek gelebilecek cisimlerden çalışanları korumak olan kasklar özellikle şantiye alanlarında kesinlikle çıkartılmamalıdır. Bu sayede başınıza bir cisim isabet etse dahi normalden çok daha az bir şekilde bunu hissedebilirsiniz. Ayrıca bu koruma başınızın açılmasının ve kanamasının da önüne geçebilecektir.
İnşaat alanlarında iş güvenliği için takılması zorunlu olan kafa koruyucu kasklarda tasarımsal olarak da ince ayrıntılar bulunmaktadır. Buna örnek olarak ise bazı modellerde yağmur kanallarının bulunmasını gösterebiliriz. Bu yağmur kanalları sayesinde işçiler yağmurlu havalarda çalışmalarına devam ederken sular yüzlerine gelmeyecektir. Ayrıca yağmurlu havanın aksine sıcak hava koşullarında çalışmak zorunda olan işçiler için baş koruyucularında ter bantları bulunmaktadır. Bu ter bantları sayesinde işçilerin terlerinin akması da engellenmiş olacaktır.
Baş koruyucu Özellikleri takılacağı ortama göre uygun bir model seçilmesi işçilerin sağlığı için oldukça önemlidir. Ülkemizde ne yazık ki bu konunun üzerinde çok durulmasa da duruma göre gözlüklü, yüz koruyuculu ve kulak koruyuculu ekipmanlar da kullanılmalıdır.
Çalışanların takmış oldukları kafa koruyucuların renklerine göre çalışma alanları ve rolleri de değişebilmektedir. Örnek verecek olursak beyaz baretler mimarlar, mühendis ve teknikerler için olurken, sarı baretler işçiler içindir. Bunun dışında yeşil renkli baretleri sağlık çalışanları, turuncu renkli ise ustabaşı olarak çalışan kişiler kullanmaktadır. Bu duruma bakarak baş koruyucuların çalışanların rolü konusunda da açıklayıcı olduklarını söyleyebiliriz.
Baret Seçimi
Baretlerin Özellikleri yazımızın başında da değindiğimiz gibi işçilerin çalıştıkları şartlara bağlı olarak kasket seçimleri de değişmelidir. Örnek verecek olursak kış mevsimleri genel olarak çok daha yağışlı geçtiği için işçilere yağmur kanalı bulunan baş koruyuculardan verilmelidir. Bu sayede işçilerin üstüne yağmur damlaları gelse dahi bu damlalar yüzlerine inmeyecektir.
Karanlık ortamlarda çalışan işçilerin baret seçimi ise üzerinde fener bulunan kafa koruyucu olmalıdır. Bu sayede işçiler önlerini çok daha rahat bir şekilde görerek çalışmaya devam edebilirler.
Baretler Nerede Kullanılmalı?
Bir nevi kafa koruyucu olarak da söyleyebileceğimiz kasklar genel olarak inşaat sektöründe faaliyet gösteren iş yerlerinde ve çeşitli şantiyelerde kesinlikle kullanılmalıdır. Genelleyecek olursak da kafa koruyucu işçilerin kafalarına herhangi bir şey düşme riski bulunan her türlü çalışma sahasında kullanılması gerektiğini söyleyebiliriz. Buna madenler, çeşitli ambarlar, depolama tesisleri, lojistik firmaları da dahil tutulmaktadır. Ayrıca ülkemizde yasalar gereği baş koruyucu takma zorunluluğu bulunduğu halde takmayan işçilere cezai işlem uygulanabilir. İşten çıkartmaya kadar gidebilen bu cezalar nedeniyle işçilerin kesinlikle kafa koruyucu takmaları gerekmektedir.
Baretlerin kullanıldığı alanlardan birisi de havaalanlarıdır. Burada çalışan kişiler rüzgar etkisi ile kendilerine çarpabilecek nesnelerden başlarını koruyabilmek adına baş koruyucu takma zorunluluğuna sahiptir.
Neden Baret Kullanmalıyız ?
Öncelikle kendi sağlığını düşünen her birey riskli alanlarda koruyucu baret takma kuralına uymalıdır. Bu sayede başlarına bir şey isabet etmesi durumunda çarpma etkisi azalacak veya tamamen sıfırlanacaktır. Kafa koruyucu işlevi gören kasklar İş Sağlığı ve Güvenliği açısından ülkemizde en çok inşaat alanlarında görülmektedir. Ancak bunun dışında benzin istasyonlarında da koruyucu kask takma kuralı bulunmaktadır. Ne yazık ki birçok benzin istasyonunda bu kuralın varlığından bile haberdar olunmadığını görüyoruz. Benzin istasyonlarında baş koruyucu takılması kuralının bulunma nedenlerinden birisi de arabaların sektirebileceği taş parçalarıdır. Bu parçalar arabaların tekerlerinden hızlı bir şekilde gelerek başa isabet edebileceği için işçi sağlığının korunması adına oldukça önemlidir. Kişisel koruyucu donanım olarak da söyleyebileceğimiz baş koruyucular ülkemizde bulunan birçok iş dalında kullanılmak zorundadır. Özellikle de inşaat faaliyetlerine sıkça rastladığımız şu günlerde inşaat alanlarında kafa koruyucu kullanımına dair ibarelerin yer aldığını dahi görmek mümkündür.
Baret Nedir ?
Yüksekten cisim düşmesi veya çarpma ile oluşabilecek kazaların önüne geçmek için kullanılan kafa koruyucu ekipmanlardır.
Baret Ne Zaman Kullanılmalıdır ?
İş güvenliği uzmanı tarafından kullanılması zorunlu olarak tespit edilen iş yerlerinde iş yerine girişten çıkışa kadar olan tüm süreçte kullanılmalıdır.