
İçindekiler
Estetik Merkezi İş Güvenliği
İş güvenliği her alanda en çok dikkat edilmesi gereken husustur. Estetik merkezi direk hastaların vücuduna yapılan operasyonların merkezi olduğu için iş kazalarım adı altında farklı riskler yaşanabilir. Tüm bu durumların önüne geçmek adına nasıl fabrika, şirket, inşaat gibi yerlerde iş güvenliği sağlanıyorsa ve eğitimleri veriliyorsa estetik merkezlerinde de verilmelidir ve sağlanmalıdır. Özellikle lazer kullanılıyor olması iş yerlerinde risk değerlendirilmesi yapılmasına zemin hazırlamaktadır. Lazer estetik merkezlerinde kullanılan olmazsa olmaz ekipmanlardan biridir, uyarılmış ışıma ile kuvvetlendirilmiş ışık kullanılırken farklı iş kazaları meydana gelebilir, bunun önüne geçilmelidir.

Estetik Merkezi İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmeti
Estetik merkezlerine gitmeden önce mutlaka nasıl bir yer olduğu iyice araştırılmalıdır. Uygun fiyata yapıyor deyip kalitesiz, merdiven altı diye tabir edilen yerlere gidilmemelidir. Sonuçta burada asıl dikkat edilmesi gereken şey insan sağlığıdır, iş kazalarının meydana gelebileceği bir ortam en çok dikkatsiz, yetersiz güvenlik ve kalitesizlik sonucunda oluşur. En sık hata lazer kullanılırken meydana gelir. İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri konusunda daha temkinli davranmak adına 2010 yılında tüm güzellik merkezleri polikinliğe dönüştürülmüştür. Bu sayede risk en aza indirilmeye çalışılmıştır. Polikinliğe dönüştükten sonra iş güvenliği uzmanı görevlendirme konusunda da bilinç artmıştır.
Özellikle yasak cihazların kullanılması tehlikelerin büyümesine neden olmaktadır. İş sağlığı danışmanlık hizmetleri sayesinde mevzuata aykırı olarak lazer ve foto epilasyon uygulamalarının yapılıp yapılmadığının da öğrenilmektedir. Sağlık Bakanlığına bağlı olarak hizmet veren yerlerin iş sağlığı ve güvenliği konusunda daha güvenilir olduğu bir gerçektir. Estetik merkezine işyeri hekimi görevlendirme de konunun daha da resmiyete taşınmasına olanak sağlamaktadır.
Doktor eşliğinde yapılan bir operasyonun sorunsuz bitme ihtimali çok daha yüksektir. Estetik merkezlerinde aynı zamanda diğer sağlık personeli görevlendirme hizmetlerinin de yerine getirilmesi gerekiyor, bu sayede tüm işlemlerin eksiksiz tamamlanması ve sağlık kuralları çerçevesinde hareket edilmesi sağlanıyor. Patlayıcı ortam oluşturma riski taşıyan her ortamda hazırlanması gereken belge patlamadan korunma dokümanı da mutlaka verilen hizmetler arasında yer almalıdır.

Estetik Merkezi Risk Analizi
Risk analizi yapılırken mutlaka estetik merkezinin amaçları ve yükümlülükleri dikkate alınmalıdır. İş sağlığı ve güvenliği kanunu kapsamında bir risk değerlendirmesi hazırlanmalıdır, bu çalışma sayesinde estetik merkezinde bulunan hekimler ve diğer çalışanlar tarafından yapılan operasyonların hastalar için daha sağlıklı ve güvenli bir alanda yapılması amaçlanır. Risk değerlendirme yaparken işyerindeki tehlikeler belirlenir, bunun sonucunda gerekli olan işlemler yapılarak önlemler alınmalıdır. Bu sayede genel tehlikeler en aza indirilmiş olur, ayrıca gerekli çalışmaların belirli aralıklarla yenilenmesi gerekir.
Estetik merkezinde risk analizi yapılırken hekim dışında sekreter, yardımcı personel ve diğer çalışanlar da dahil olmalıdır. Risk analizinin bu gibi ortamlarda yapılma zorunluluğu 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir, risk analizi yapıldıktan sonra doldurulan formun herhangi bir yere verilmesine de gerek yoktur, işyerinde kalması yeterlidir. Ancak analizden sonra iş kazası meydana gelirse yeniden risk analizi yapılmak zorunda kalınabilir. Burada gerçekleşebilecek riskler özel tehlikeler sınıfına girmektedir. Risk analizinde merkezin adresi, konumu, bina özellikleri, değerlendirme tarihi ve geçerlilik tarihi önemlidir.
Estetik Merkezi Genel Tehlikeler
- Yangın
- Elektrik
- Termal konfor şartlarının olmaması
- Ergonomi
- Toz
- Gürültü
- Titreşim
- Yetersiz aydınlatma
- İş hijyeni
- Kaygan zemin
Estetik Merkezi Özel Tehlikeler
- Enfeksiyon
- Biyolojik tehlike
- Bakteri
- Bulaşıcı hastalık
- Kullanılan ekipmanların sterilizasyonunun olmaması
- Kesik

Estetik Merkezi İş Güvenliği Eğitimi
İş güvenliği eğitimi her sektör için oldukça önemlidir, gerek fabrika gerek şirket gerek sağlık ve güzellik hizmeti verilen bir yer olsun her zaman iş güvenliği sağlanmalıdır. Hem çalışan hem de hastalar için gerekli bir kuraldır, eğer çalışanlar güvendeyse hastalarda güvendedir anlamına gelir. Bu yüzden iş güvenliği eğitimi hayati önem taşımaktadır. İş güvenliği eğitim veren kişi estetik merkezinde çalışıyor olabilir veya başka bir yerden eğitim için gelebilir, ancak eğitimi veren kişinin bu konuda bilgisi olması gerekir, mutlaka eğitim almış olmalıdır. Hekim ve diğer çalışanlar eğitimi aldıktan sonra bir sınava tabii tutulurlar, eğer sınavdan başarılı not alırlarsa iş güvenliği sertifikası almaya hak kazanabilirler.
Burada verilen eğitim bir nevi mesleki eğitim statüsüne girmektedir, iş güvenliği hangi alan için veriliyorsa orada oluşabilecek riskler ve tehlikeler göz önünde bulundurulur ve ona uygun tedbirler alınır, bir fabrikada alınması gereken önlemler ile estetik merkezi bir tutulamaz. Eğitimde hekimlerin ve sağlık personellerinin yapıp yapmaması gerekenler anlatılır. Herhangi bir sağlık problemi karşısında hemen harekete geçmek adına ilkyardım eğitimi ve acil durum eğitimi de verilir.
Estetik Merkezi Mesleki Yeterlilik Eğitimleri
- 16UY0244-4 Güzellik Uzmanı Belgesi
Estetik Merkezi Mesleki Eğitimleri
- Güzellik Hizmetleri Elemanı Sertifikası

Estetik Merkezi Sağlık Raporu
Estetik merkezinde çalışacak olan kişilere önceden bir muayene yapılmaktadır, bu muayene sonrasında işe giriş sağlık raporu göstererek işe başlayabilirler. Bu rapor aslında neredeyse tüm kurum ve kuruluşların işe giriş aşamasında istenmektedir, asıl istenme amacı ise iş ve işçi güvenliği içindir. Aynı şekilde işe giriş muayene formu da gösterildikten sonra estetik merkezinde çalışmaya başlayabilir. Form ve rapor sayesinde işe uygunlukları tespit edilir, işe giriş muayenesi sadece çalışanın işe başlayacağı yerdeki hekim tarafından yapılabilir, başka bir yerde yapılan muayeneler geçerli sayılmamaktadır.
Yani yetkili kişi işyerine atanmış hekim olarak kabul edilmektedir. Ancak işyeri hekiminin çalışanı işe almama gibi bir yetkisi de bulunmamaktadır, sadece o kişinin sağlık durumunu tespit eder ve hangi şartlarda iş yapabileceğine, bu işe uygun olup olmadığına karar verir. Peki bu muayene ne zaman yapılmalıdır? Tehlikeli sınıfında yer alan estetik merkezleri sağlık raporuna tabii tutulurlar, çalışanın hangi işte çalışacağı mutlaka bilinmelidir. Muayene esnasında hekim kişinin nerede çalışacağını bilmeli ve o işin risklerine göre bir değerlendirme yapmalıdır, hekim bu yüzden risk değerlendirmesi yapabiliyor olmalıdır.
Estetik Merkezi Kişisel Koruyucu Donanım
Nasıl bir hastanede kişisel koruyucu donanım çok önem taşıyorsa estetik merkezlerinde de bu durum geçerlidir, hekim ve diğer sağlık personelleri mutlaka koruyucu ekipmanları kullanmalıdır aksi halde iş kazaları kaçınılmaz olabilir. Çalışanlar doğru koruyucu donanımı seçebilmelidir, kullanabilmelidir ve herkese eğitim esnasında ekipmanların nasıl kullanılacağına dair eğitim verilmelidir. Kişisel koruyucu ekipman her merkezde hazır halde bulunmalıdır, hazır olmayan yerlerde iş kazaları kaçınılmaz olabilir. Özellikle lazer kullanılan yerlerde cilt ve göz mutlaka korunmalıdır.
Lazer pointer çok parlak olduğu için retinaya zarar verebilir, kıyafetleri ve cildi yakabilir. Bu yüzden hem hasta hem de hekim koruyucu gözlük mutlaka ama mutlaka takmalıdır. Diğer işlemlerde gerekli ise eldiven, koruyucu kıyafet, bone takılabilir. KKD yani kişisel koruyucu donanım sağlık ve güvenlik riskine karşı çalışanlar tarafından mutlaka dikkate alınmalıdır. Giymek, taşımak ya da takmak amacıyla geliştirilen bu kıyafet ve cihazlar iş kazalarını engellemek, hasta ve hekimlerin sağlığını korumak içindir.
Estetik Merkezi KKD Listesi
- Eldiven
- Maske
- Yüz siperi
- Önlük

Estetik Merkezi OSGB Hizmetleri
OSGB yani ortak sağlık ve güvenlik birimi estetik merkezinde mutlaka yer alması gereken bir hizmettir, genelde farklı iş güvenliği tedbirlerinin alınmasına olanak sağlar. Tatbikat planlaması ve uygulaması yaparak her türlü yangın gibi kötücül olaya karşı hazırlıklı olmayı sağlar, işyerindeki iş güvenliği talimatlarının hazırlanması da OSGB’nin görevidir. Ayrıca periyodik kontrol hizmetleri sayesinde yıllık çalışma planı hazırlar, tüm sağlık personellerini ve hekimleri gözetler, rehberlik ve danışmanlık yapar. İç yönetmenlik hazırlanması ve ortam ölçümleri hizmetleri de yine OSGB tarafından gerçekleşir.