tr

İnşaatlarda İş Güvenliği

İnşaatlarda İş Güvenliği
26.09.2020
3.298

İnşaatlarda İş Güvenliği

Türkiye’de devasa bir sektör konumunda olan inşaat sektöründe çalışanların ve iş yerinin sağlığı için iş güvenliği konusu büyük önem arz etmektedir. Alınacak olan önlemler sayesinde inşaatlarda çalışan işçilerin ve etrafta bulunan insanların sağlığı konusunda endişe duyulmasına gerek kalmayacaktır. Ayrıca artık bakanlık tarafından inşaatlarda iş güvenliği alanında gerekli kontrollerin yapılabilmesi adına iş güvenliği uzmanı konusunda zorunluluk getirilmiştir. Bu uzmanlar şantiyelerde ve inşaat alanlarında çalışanların ve inşaatın güvenliği konusunda gerekli incelemeleri yapmakla görevlidir. Gerektiği taktirde iş yerinde kullanılan alet ve malzemelerin denetimi de yine iş güvenliği uzmanları tarafından yapılabilmektedir.

İnşaatlarda İş Güvenliğinin Önemi

Oldukça riskli bir alan ve Çok Tehlikeli sınıfta olan inşaatlarda iş güvenliğinin önemi oldukça fazladır. Bunun başlıca sebebi olarak ise inşaatlarda kullanılan aletlerin tehlikesi ve bulunulan ortam gösterilebilir. Henüz tamamlanmamış alanlarda demirler, tahtalar ve kesici aletler zaman zaman büyük kazalara sebebiyet verebileceği için bir iş güvenliği uzmanı tarafından denetiminin yapılması gerekmektedir. Bu sayede çalışanların ve hatta çevreden geçmekte olan kişilerin sağlıkları konusu güvence altına alınabilir.

Ülkemizde son yıllarda inşaatların ve kentsel dönüşümlerin önem kazanmasıyla birlikte yapı sektöründe iş güvenliği konusu da önem kazanmaya başlamıştır. İlgili bakanlıklar tarafından alınan kararlar neticesinde inşaatlar tehlikeli çalışma alanları içerisine girdiği için ortamın denetimini yapacak bir kişi veya kişilere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu kişiler iş yerlerinde uyulması gereken standartların ve prosedürlerin denetimini yaparak rapor hazırlayıp çözüm önerileri sunarlar. Yapılan öneriler neticesinde de hazırlıklar yapılarak işçilerin ve çalışma ortamının tüm koşullara uygun olması sağlanır.

Yapı Sektöründe İş Güvenliğinin Zorunluluğu

Türkiye’de 1475 Sayılı İş Yasası sonucunda çalışma ortamlarında kaza riskini en aza indirmek amacıyla iş güvenliği alanında gerekli önlemlerin alınması zorunlu hale getirilmiştir. Bununla birlikte artık inşaatlarda iş kazalarına bağlı yaralanma ve ölüm oranlarının sıfıra indirilmesi hedeflenmektedir. Avrupa Birliği uyum süreci kapsamında hız kazandırılan ve büyük bir önem kazanan iş güvenliğinin amacına uygun hizmet ettiğini söyleyebiliriz.

Yapı sektöründe artık inşaat işlerine başlanmadan öncesinde bir sağlık ve güvenlik operatörü görevlendirilmesinin zorunlu olduğu açıkça belirtilmektedir. Bununla birlikte güvenlik ve sağlık planı dosyası da yine zorunlu olarak inşaat sorumlularından istenen belgeler arasındandır.

İnşaatlarda İş Güvenliği

İnşaatlarda İş Güvenliğinin Faydaları

Oldukça riskli bir iş alanı olan inşaatlarda iş güvenliğinin amacı daha çok çalışanların güvenli bir çalışma ortamına sahip olduğundan emin olmak ve onların sağlığını korumaktır. Bunun dışında çalışma ortamının çevresi için de alınması gereken önlemler olup bu önlemler de oldukça önem arz etmektedir.

İnşaatlarda iş kazalarını gözle görülür bir oranda indirmeyi başaran iş güvenliği uzmanı olan kişilerin birçok denetimi belirli periyotlarla yapması gerekmektedir. Bu sayede değişen iş koşulları ile birlikte alınması gereken yeni önlemlerin ortaya çıkartılması ve önerilerin sunulması sağlanmaktadır.

Yapı Sektöründe İş Güvenliği Hizmetlerimiz

Sektörde uzun zamandır bulunmanın verdiği tecrübe ile yapı sektöründe iş güvenliği konusunda çalışmalarımıza hız kesmeden devam etmekteyiz. İnşaat süreçlerinde çalışan kişilerin uyması gereken kuralların anlatıldığı ve gerekli denetimlerin tarafımızca yapıldığı için çalışmalar çok daha güvenli bir şekilde yürütülebilmektedir.

İnşaat ve genel yapı sektöründe iş yeri hekimi ve gerekiyor ise Diğer Sağlık Personeli de bulundurulmalıdır. Herhangi bir kaza ve yaralanma durumunda bu hekimler gerekli müdahaleyi yapma ve raporlama iznine sahiptir. Eğer iş yeri hekiminin yaptığı müdahalelere rağmen işçinin hastaneye sevk edilmesi gerekiyorsa gerekli işlemlerin yapılması konusunda da hekimler gerekli izinlere sahiptirler. Sizler de yapı sektöründe faaliyet gösteren iş yerlerinizde iş güvenliği ve iş yeri hekimi ihtiyaçlarınızın Engin OSGB tarafından karşılanması konusunda yardıma ihtiyaç duyuyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

İnşaatlarda İş Güvenliği Zorunlu mu ?

Çok tehlikeli sınıfta yer alan inşaatlarda ülkemiz kanunları ile bu hizmet zorunlu kılınmıştır, hatta bazı belediyeler inşaat ruhsatı için şart koşmaktadır.

İnşaatlarda İş Güvenliği Ücreti Ne Kadar ?

Şantiyelerde iş güvenliği fiyatı inşaatın büyüklüğü, çalışan sayısına göre hesaplanmaktadır.

İnşaatlarda İş Güvenliği Yaptırmamanın Cezası Var mı?

İnşaatlarda iş güvenliği hizmeti almamanın ciddi para cezaları bulunmakla birlikte herhangi bir kaza durumunda müteahhit ciddi sorunlar yaşamaktadır.

İnşaat Ruhsatı için İş güvenliği Atamaları Nereden Alınır ?

OSGB şirketleri tarafından isgkatip sistemi üzerinden inşaatın sicil numarasına yapılan iş güvenliği uzmanı ataması ve iş yeri hekimi atamasının edevlet sistemi üzerinden çıktı alınan evraklardır.

İnşaat Ruhsatı İş Güvenliği Fiyatı Ne Kadar ?

İnşaat ruhsatı için iş güvenliği ücreti, inşaattaki çalışan sayısına göre hesaplanmaktadır.

ETİKETLER: ,
Whatsapp
Hülya
Hülya
Merhaba 👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Hemen Ara