İçindekiler
Kişisel Koruyucu Donanım Nedir?
İş yerlerinde çalışan kişilerin koşullara ve iş sağlığı ve güvenliği ‘ne bağlı olarak kişisel koruyucu donanım yönetmeliğine uygun ve kendilerini güvene alabilmeleri adına kullanmaları gereken donanımlara kısaca KKD denmektedir. Bu donanımlar sayesinde çalışanlar olası bir kaza anında daha büyük hasarlar almaktan kurtulacaktır. Ülkemizde özellikle bazı iş kollarında zorunlu tutulan ve sık sık denetimi yapılan kişisel koruyucu donanımlar baret, eldivenler, gözlükler ve kıyafetler olarak nitelendirilebilir. Ancak kimi iş yerlerinde koşullar daha ağır olduğu için donanımların düzeyleri ve üretildikleri malzemeler değişiklik gösterilebilmektedir.
KKD Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?
KKD olarak kısaltılan koruyucu donanımlar bilinenin aksine olası bir kaza anında kişileri tamamen korumazlar. KKD’nin amacı daha çok kaza anında görülebilecek hasarın azaltılması yönündedir. Bu sayede çalışanların can sağlığı korunarak faaliyetlerine devam etmeleri sağlanmaya çalışılır.
Kişisel koruyucu donanım çeşitleri seçiminde dikkat edilmesi gereken en büyük nokta elbette donanımların kalitesidir. Bu ekipmanlar çalışanların sağlığı konusunda rol oynayabileceği için iş yerlerinin bu konuda maddi tasarruf yapmaları dahi önerilemez. Ayrıca kullanılan ekipmanlar çalışanın sağlığını endişeye düşürmemelidir. Buna örnek olarak da gürültülü bir iş yerinde çalışan kişilerin kullandıkları kulak tıkaçlarını gösterebiliriz. Bu tıkaçlar her gün saatlerce kullanılabildiği için kesinlikle çalışanın duyu kapasitesini düşürmemelidir. Buna bağlı olarak da kişisel koruyucu donanım özellikleri alınacak firmalar özenle araştırılmalıdır. Örneğin sıcaktan koruması için alınan iş ayakkabısı firma tarafından sadece elektrik akımına karşı korumalı olarak üretilirse bu çalışanların sağlığını tehlikeye atılacaktır. İyice araştırılmaması durumunda da kaza sonrası anlaşılabilecek bu durum işçilere çoktan zarar vermiş dahi olabilir.
Kişisel Koruyucu Donanım İşverenin Sorumluluğu
Kişisel koruyucu ekipman tercih edilirken işverene büyük pay düşmektedir. İşverenler bu noktada maddi tasarruf sağlamak isterken işçilerin hayatlarını tehlikeye atmak gibi bir hataya düşebilirler. Bu yüzden de iş güvenliği uzmanları ile birlikte doğru bir karar alındığından emin olunmalıdır.
İş yerlerinde kişisel koruyucu ekipman zorunluluğu bulunmasına rağmen gerekli ekipmanları karşılamayan işverenler para cezası ile başlayıp hapis cezasına varan cezalara çarptırılabilirler. Bu yüzden de işverenler tarafından gerekli standartlara uygun kişisel koruyucu donanım kullanıldığından emin olunmalıdır.
Kişisel Koruyucu Donanım İşçi Sorumluluğu
Kişisel koruyucu donanım kullanımı noktasında işverenlerin olduğu kadar işçilerin de büyük sorumlulukları bulunmaktadır. İşçiler kendilerine verilen koruyucu ekipmanları doğru biçimde ve gerekli koşullar altında sürekli olarak kullanmalıdır. Aksi taktirde kendilerinin bir iş kazasında donanımsız oldukları tespit edilirse işten kovulma riski ile karşı karşıya kalabilirler. Bunun yanında vücutlarının herhangi bir yerinin yaralanması ihtimali de onları bekleyecektir.
Kişisel koruyucu ekipmanların teslim edildiği işçiler daha öncesinde bu ekipmanların nasıl kullanılması gerektiği konusunda bilgi sahibi olmalıdırlar. Bu noktada da iş yerindeki iş güvenliği uzmanları tarafından eğitim verilmesi gerekebilir. İşçiler de bu eğitimleri görmekle yükümlüdürler.
Kişisel Koruyucu Donanım Teslim ve Taahhüt Formu
İş yerlerinde kişisel koruyucu donanım malzemeleri kontrol altında tutulabilmesi ve takip edilebilmeleri adına teslim, taahhüt formları ve kişisel koruyucu donanım listesi oluşturulmaktadır. Bu formda KKD adı, teslim eden bilgisi ve teslim alan bilgisi gibi çeşitli bilgiler yer almaktadır. Bunun yanında kişilere hangi donanımın hangi tarihte teslim edildiği de bu formlar sayesinde kayıt altında tutulmaktadır. İş yerlerinde kişisel koruyucu ekipmanların düzenli bir şekilde kayıt altına alınabilmesi için oldukça önemli olan bu formlar iş yerindeki iş güvenliği uzmanı tarafından oluşturulabilir. Daha sonrasında ise donanımlardan sorumlu olan bir kişi belirlenir ve çalışanlara donanımların teslimi bu kişiler tarafından yapılır. Bu kişinin adı raporlarda sürekli olarak geçeceği için bu kişiler genelde iş yerindeki iş güvenliği uzmanları olabilirler.
Kişisel Koruyucu Donanımı Kim Almak Zorundadır?
İş yerlerinde kullanılması zorunlu olan KKD lerin işveren tarafından tedarik edilmesi zorunludur.
Zimmet Formu Nedir ?
İş yerinde çalışan personele teslim edilen kkd nin kullanımı ve bakımı ile alakalı teslim ve taahhüt formudur.
Teslim ve Tesellüm Formunu Kim Hazırlar ?
OSGB bünyesindeki iş güvenliği uzmanı tarafından iş yerinde kullanılması gereken kişisel koruyucu donanımlar belirlendikten sonra KKD formu hazırlanır.