tr

Mesleki Eğitim

Mesleki Eğitim
11.09.2020
4.577
Fiyat Sorunuz

Mesleki eğitim doğrudan bir meslek grubuna odaklanarak verilen eğitim türlerinin genel bir ismidir. Direkt olarak ilgili sektörde çalışacak nitelikte kişiler yetiştirmeyi amaçlayan mesleki kurslara olan ilginin her geçen gün arttığını söylemek de mümkündür. Çünkü insanlar bu sayede meraklı oldukları meslek gruplarına doğrudan yönelebilme şansı bulurlar.

Mesleki Eğitim Nedir?

Mesleki sertifika, mesleki eğitim merkezleri arcılığı ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen, tehlikeli ve çok tehlikeli olarak belirtilmiş iş alanlarında çalışmak isteyen kişilerin alması gereken bir sertifika türüdür. Toplamda 40 saat olarak belirlenmiş bu sertifika eğitim sürecinde adaylar 4 saat iş güvenliği konularında eğitim alırken, 36 saatinde ise mesleki ve teknik eğitim konularında eğitim alırlar. Tüm bu sürecin tamamlanması ardından da adayları bir sınav beklemektedir. Kendi alanları için girecekleri bu sınavın başarılı olarak geçilmesi durumunda MEB Mesleki Eğitim Sertifikası başarı ile alınabilir.

Mesleki Eğitim Sertifikası ve Mesleki Yeterlilik Belgesi Arasındaki Farklar Nelerdir?

İşletmelerde beceri eğitimi belirli bir meslek grubunda çalışmak isteyen kişilerin alması gereken belgeler olan Mesleki teknik Eğitim Belgesi ve Mesleki Yeterlilik Belgesi arasında fark bulunmaktadır. Bu fark ise Meslek Eğitimi Belgesi almak isteyen kişilerin hem eğitim almaları, hem de sınava girmelerinin gerekmesidir. Bu durum Mesleki Yeterlilik Belgesi’nde çok daha rahat tutulmuştur. Mesleki Yeterlilik Belgesi almak isteyen adaylar sadece sınava girerek bu belgeyi edinebilirler.

Meb Onaylı Mesleki Eğitim
Mesleki Eğitim

Mesleki Eğitim Belgesi Nereden Alınır?

Belirli meslek gruplarında çalışmak isteyen kişilerin alması gereken MEB onaylı belge olan Meslek Eğitimi Belgesi sadece MEB ile anlaşmalı mesleki eğitim kursları aracılığı ile alınmaktadır. Adayların bu belgeleri alabilmeleri için ise öncesinde MYK tarafından belirlenmiş olan ve meslekleri dahilindeki ulusal yeterlilik ölçütlerine sahip olmaları da oldukça önemlidir. Bunun ardından adaylar MYK tarafından yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme alanında hizmet veren kuruluşlara giderek eğitimlerine başlayabilirler. MEB tarafından belirlenmiş 40 saatlik eğitimin ardından sınava giren adaylar Eğitim Belgelerini alma hakkı kazanmış olurlar.

Mesleki Eğitim Belgesi Zorunlu mu?

Belirli meslek gruplarında çalışmak isteyen kişilerin kendilerini bu meslek grubunda çalışmaya uygun olduklarını ispatlamak için Meslek Eğitim Belgesi almaları gerekmektedir. Bu meslek grupları tehlikeli ve çok tehlikeli olarak belirlenmiş kategorilerde yer aldıkları için birkaç yıl önce hazırlanan yasa ile birlikte MEB onaylı sertifika almaları zorunlu hale getirilmiştir. Bu belge ile birlikte işçilerin çalışma esnasında yapmaları gerekenleri bildiklerinden emin olunduğunu söyleyebiliriz. Meslek Eğitim Sertifikası alınması gereken meslek grubu sayısı her yıl güncellenmekte olup sayıları sürekli artmaktadır.

Belge alınması gereken bazı meslek gruplarına Ahşap Kalıpçı, Betonarme Demircisi, Alçı Plaka Asma Tavan ve Hijyen Eğitimi örnek olarak gösterilebilir. Yasalara göre bu mesleklerde çalışmak isteyen kişiler Eğitim Belgesi almak zorundadırlar. Bu kapsamda çalışan, ancak belgesi bulunmayan kişilerin tespit edilmesi durumunda ise hem işçiye, hem de işverene ciddi cezalar kesilebilir.

Mesleki Eğitim Belgesi Nasıl Alınabilir?

Bazı meslek gruplarında MEB Eğitim Belgesi alınması gerektiğinden bahsetmiştik. Peki, bu Mesleki Eğitim Belgesi nasıl alınır? Tehlikeli ve çok tehlikeli kategorilerinde yer alan meslek gruplarında çalışan kişilerin alması gereken bu belge için yetkili kurumlara başvurulması gerekmektedir. MEB ve MYK tarafından çeşitli belgelere sahip olan bu kuruluşlarda adaylara gerekli eğitimler verilerek sınava hazırlık yapılır. Toplamda 40 saatlik bir eğitim serüveninin ardından MEB onaylı belge elde etmek isteyen kişileri bekleyen sınavda gördükleri eğitimlerden çeşitli sorular sorulmaktadır. Adayların bu sorulara yeteri kadar doğru cevabı vermeleri halinde belgelerini almak için hazır olurlar. Ardından da çalışmak istedikleri meslek gruplarında rahat bir şekilde çalışmaya hazır olduklarını söylemek mümkündür.

    Sıkça Sorulan Sorular

    Mesleki Eğitim Sertifikası Ücreti Ne Kadar ?

    Mesleki eğitim belgesi ücretleri meslek dalının fiyatına göre değişiklik göstermektedir.

    Mesleki Eğitim Merkezi Nedir ?

    Öğrencilerin herhangi bir meslek dalında kendini geliştirebildiği mezun olarak üniversiteye gidebileceği eğitimlerin alındığı merkezlerdir.

    İşkur Meslek Edindirme Kursları

    İşkur aracılığı ile haftanın belirli gün ve saatlerinde en fazla 160 gün süren devlet destekli meslek edindirme kursları olup başvuruları işkur’a yapılmaktadır.

    Whatsapp
    Hülya
    Hülya
    Merhaba 👋
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?
    Hemen Ara