İçindekiler
Sağlık Güvenlik Planı Nedir?
Sağlık güvenlik Planı formu, iş yerlerinde bulunan ve insan sağlığı için tehdit oluşturabilecek madde ya da materyallerin kullanılması ve korunması için gerekli bilgileri bulunduran belgedir. Özellikle de Çok tehlikeli ve daha üst kademe tehlike kategorilerinde bulunan iş yerlerinde sıkça kullanılmaktadır. İş güvenliği uzmanları ve iş yeri hekimleri tarafından ortaklaşa olacak bir çalışmayla hazırlanan bu formlar çalışan sağlığının korunması için oldukça önemli diyebiliriz.
Söz konusu bu Sağlık ve Güvenlik Planı formları hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususlar Resmi Gazete’de de yayınlanmış olan Tehlikeli maddelerin sınıflandırılması, etiketlenmesi ve ambalajlanması yönergesinde bulunmaktadır. İş yerlerinde bu formların hazırlanması için görevli bulunan kişi veya kişiler bu yönergeler yardımıyla sağlık ve güvenlik formu hazırlayabilirler. Eğer iş yerinde tehlikeli kategorisinde bulunan madde veya malzemeler bulunuyorsa sizler de bu formların hazırlanmasını talep etmelisiniz. Aksi taktirde devlet tarafından yetkilendirilmiş denetmenler tarafından yapılan kontrol sırasında sıkıntılar oluşabilir.
Sağlık ve Güvenlik Planı Formunu Kim Hazırlar?
İş yerlerinde sağlık güvenlik planı formu hazırlamakla yükümlü olan kişiler iş güvenliği uzmanları ve yardımcı çalışanlarıdır. Bu kişiler bir araya gelerek her bir konu için ayrı olacak şekilde sağlık güvenlik planı formu hazırlamalıdır. Ayrıca yasalarımıza göre bu formların Türkçe örnekleri de dosyalanmış olarak bulundurulması da zorunludur. Bu sayede herhangi bir form kontrol durumunda görevli kişiler formları rahat bir şekilde anlayabileceği için işlemler de hızlanacaktır.
Çok sayıda çalışanın bulunduğu iş yerlerinde iş güvenliği uzmanlarına ek olarak ürünler hakkında deneyimli olan kişilerin de yardımına başvurulabilir. Bu kişiler doğabilecek sorunları doğrudan form hazırlayacak görevliye aktarır ve ortak bir şekilde form tamamlanır. Hem bu işlem sayesinde zamandan tasarruf edilmiş olur, hem de eksiksiz bir form ortaya çıkacaktır.
Bu formu hazırlamak isteyen kişi veya kişiler öncelikle OSGB olarak yetkili eğitim kurumlarına başvurmalıdırlar. İş güvenliği firması bünyesinde görevli olan kişilere sağlık ve güvenlik planı formu için iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi belgesi almaları gerektiğini aktardıkları taktirde işlemler kısa süre içerisinde başlatılır. Ardından ise gerekli görüldüğü taktirde kısa bir eğitim verilerek adaylar sınava alınırlar. Sınav sonucunda alınması gereken en düşük puan ise 100 üzerinden 70 olarak belirlenmiştir. Eğer aday 70 puanın altında bir sonuç alırsa ne yazık ki belge hazırlamak için gerekli olan sertifikaya sahip olamaz.
Bu yüzden de adayların sınavları başarıyla geçmeleri önemlidir. Bu süreçte yapılacak küçük denemeler sınav sonucunda etkili olacağı için kesinlikle tavsiye edilir. Sizler de sınava girmeden birkaç gün önce biraz zaman ayırıp gerekli alanlara çalışarak rahatlıkla yeteri kadar puan alabilirsiniz.
Sağlık ve Güvenlik Formunun Faydaları
Özellikle inşaat ve genel yapı alanlarında sağlık güvenlik planı formu hazırlanması oldukça önemlidir. Bu çalışma sahalarında sık bir şekilde çalışan sağlığı ve güvenliği açısından tehlikeli aletler bulunduğu için formlar yardımıyla gerekli uyarı ve hazırlıklar öncesinde yapılabilir. Söz konusu formları hazırlayan kişiler alanında uzman ve iş sağlığı güvenliği konusunda da yeterli donanıma sahip olan kişiler olduğu için iş yerine birçok katkıda bulunabilir. Özellikle de form hazırlamak için yola çıkılan sorun veya olaylarda daha öncesinde fark edilmemiş birçok yeni durum da ortaya çıkabileceği için iş yerini bu konularda aydınlatacaktır.
Çalışanların sağlığı ve güvenliği açısından da önemli olan bu sağlık güvenlik planı formları iş yerlerini düzene oturtmak için oldukça önemlidir. Bu yüzden de işverenlerin bu konuya daha fazla önem vermeleri tavsiye edilir. Aksi taktirde normalde kolayca fark edilip önlem alınabilecek konuların ilerleyen dönemlerde sorun olarak karşılarına çıkmaları olasıdır.