tr

Yıllık Çalışma planı

Yıllık Çalışma planı
05.10.2020
3.027

Yıllık Çalışma Planı Nedir?

Ülkemizdeki işyerlerinde işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanları tarafından yapılan ortak bir çalışma sonucunda hazırlanan ve sonraki yılda yapılması planlanan çalışmaların yer aldığı yıllık çalışma planı oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu çalışma planı sayesinde işyerlerinde meslek hastalıkları ve olası iş kazalarının büyük ölçüde önüne geçilebilir. Bazı durumlarda işyeri hekimi yok ise sadece iş güvenliği uzmanı tarafından da yıllık çalışma planı hazırlanabilmektedir. İşyerinin diğer yılda yapacakları hakkında fikir sahibi olabilmesi adına oldukça önemli olan bu çalışma sayesinde daha kendinden emin atabilmek mümkün olacaktır. Sizler de işveren olarak işyerlerinizde iş güvenliği çalışma planı olarak da adlandırılan bu hizmeti kesinlikle uygulamalısınız. Bu sayede daha planlı bir çalışma ortamı sağlanması da mümkün olacaktır.

Yıllık Çalışma Planı İçeriği Nedir?

İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimleri tarafından ortaklaşa hazırlanan yıllık çalışma planı içeriği özellikle işverenler tarafından sıkça soruluyor. Hazırlanan yıl için İSG faaliyetleri hakkında bir yol haritası işlevi gören yıllık çalışma planlarının içeriği de bu doğrultuda olmalıdır. Örneğin o yıl yapılacak İSG eğitimleri, ortam ölçümleri ve periyodik çalışmalar bu planda yer alabilir. Bu sayede işyerleri daha kontrollü bir şekilde çalışmalarını önceden belirleyip zamanında gerekli müdahaleleri atmak için harekete geçebilecektir.

Yıllık çalışma planının içeriği hazırlanırken dikkat edilmesi gereken konulardan birisi önceki yıl yapılan periyodik çalışmaların tarihleridir. Örneğin geçtiğimiz sene yapılan periyodik çalışma Nisan ayında gerçekleştirildi ise yeni hazırlanan yıllık çalışma planında da aynı tarihlerde olmalıdır. Bu sayede hem işyerindeki ekipmanların, hem de çalışanların sağlığı açısından güvenli ve kontrollü bir yol izlenebilir.

Yıllık Çalışma Planı Nasıl Hazırlanır?

Türkiye’de yasalarla da belirli işyerlerinde zorunlu tutulan yıllık çalışma planı büyük bir özenle hazırlanmalıdır. İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği Madde 15’te de bahsedilen bu zorunluluğun aksatılması halinde teftiş sırasında büyük sorunlar ortaya çıkabilir. Bu doğrultuda yıllık çalışma planı hazırlanırken işyerlerindeki koşullar ve yapılması gereken çalışmalar öncesinde kararlaştırılmalıdır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanları tarafından ortaklaşa olarak hazırlanan yıllık çalışma planı periyodik çalışmaların takibi için oldukça önemlidir. Bu yüzden de tarihlere dikkat edecek şekilde işyerlerinde uygulanacak çalışmaların bu planda yer alması gerektiğini söyleyebiliriz.

Yıllık çalışma planları hazırlanırken işyerlerinde uygulanacak İSG kurul toplantılarının da bu planda yer alması gerekmekte. Bu sayede çalışmalar da tarihlere uygun olacak şekilde yapılabilir. Bunun dışında çalışılan ortamda yenilenmesi gereken aletler, makine kontrol ve periyodik işlem tarihleri de raporda yer almalıdır. Bu sayede daha güvenli bir işyeri sağlanabileceği gibi, çalışanlar açısından da daha rahat koşullar sunulabilir.

Yıllık Çalışma planı

İşyerlerinde iş güvenliği kültürünü korumak veya konumlandırmak adına oldukça önemli, hatta temel adım olarak da belirtebileceğimiz iş güvenliği çalışma planı belirli bir çalışan sayısını aşan işyerleri için zorunludur. Bunun için de tehlikeli veya diğer uygun görülen kategorilerde yer alan işyerlerinin bu raporları barındırması gerekmekte. Ayrıca raporların bir nüshasının da işveren tarafından muhafaza edilmesi tavsiye edilir. Bu sayede yapılacak çalışmalar hakkında daha rahat bilgi sahibi olunacaktır.

Yıllık çalışma planı hazırlanırken işyerinde çalışan tüm çalışanların düzenini bozmayacak veya en az zarar verecek tarihlerin seçilmesi önemlidir. Aksi bir taktirde birkaç günlüğüne de olsa işyerinde çalışma düzeni bozulabileceği gibi, yanlış bir planlama ile bu daha ciddi bir boyuta taşınabilir. Bu yüzden yıllık çalışma planı hazırlanırken iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimine ek olarak çalışan temsilcilerinin de fikirlerinden yararlanabilir. Yasalarda zorunlu tutulmasa da bunun yapılması işyerleri için çok daha sağlıklı olacaktır. Bu yüzden de iş güvenliği hizmetleri veya OSGB hizmetleri alınan firmaların deneyimli olması tercih edilmelidir.

Sıkça Sorulan Sorular

İş Güvenliği Çalışma Planı Nedir?

İş Sağlığı ve Güvenliği uyumu için yapılması planlanan çalışmaların yer aldığı plandır.

Yıllık Çalışma Planı İçeriği Nedir?

6331 Sayılı kanun kapsamında yapılması zorunlu olan Eğitim, Risk analizi, Acil durum eylem planı vb. kalemlerdir.

Whatsapp
Hülya
Hülya
Merhaba 👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Hemen Ara