İçindekiler
Yangın Eğitimi
Tehlike sınıfı fark etmeksizin tüm iş yerlerinde çalışanların bilmesi gereken zorunlu eğitimlerden birisi de yangın eğitimidir. İş yerlerinde yanacak türden birçok teknolojik alet, dolaplar ve dosyalar olduğu için bu konunun Yangın Tesisatı Kontrolü kadar büyük önem arz ettiğini söyleyebiliriz. Teorik ve pratik olmak üzere iki farklı eğitim türünün bulunduğu temel yangın eğitimi kişiler ayrıca kendi sağlıkları için de dikkatli olmalıdırlar. Bilinçsiz bir yangın söndürme çalışmasının yangını durdurmak yerine daha da büyütebileceği ihtimali de bulunduğu için kesinlikle doğru bir eğitim alınmalıdır. Bu sayede iş yerlerindeki eşyalar ve iş yeri binası yangın durumundan en az zararla kurtarılabilir.
Yangın Eğitimi Nedir?
Her iş yerinde kesinlikle yangın konusunda eğitimli bir kişi bulunmalıdır. Bu sayede iş yerinde yangın çıkması durumunda en azından itfaiye görevlileri gelene kadar durum kontrol altında tutulabilir veya zararı azaltılabilir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 140 bin civarında yangın vakasının olduğunu da düşününce durumun ciddiyetini daha iyi anlayabiliriz. Yangın eğitimi teorik ve uygulamalı olarak 2 parçadan oluşmaktadır. Teorik kısımda adaylara yangınla ve onu söndürme ile ilgili gerekli bilgiler verilirken pratik kısımda ise adaylara yangın tüpünün kullanımı ile bilgiler verilir. Bu sayede kişiler artık iş yerlerinde veya evlerinde yangın çıkması durumunda duruma kolayca müdahale edebilirler.
İş sağlığı ve güvenliği kapsamında da verilebilen yangın eğitimlerini her yıl binlerce kişi almaktadır. Bu sayede kişilerin iş yerlerini ve evlerini güvene almaları hedeflenir. Özellikle de yüksek yangın riskine sahip iş yerlerinde çalışan sayısına bağlı olarak en azından birkaç kişinin yangın eğitim sertifikası bulundurması gerekmektedir.
Yangın Eğitimi Sertifikası Zorunluluğu
Ülkemizde özellikle yüksek yangın riskine sahip iş yerlerinde çalışanlarda yangın sertifikası zorunluluğu bulunmaktadır. Bu durum sayesinde iş yerlerinde çıkabilecek yangınlara doğrudan müdahale edebilecek ve hasar büyüklüğünü azaltabilecek kişilerin bulundurulması sağlanır. Yangın belgesi almanın zorunlu olduğu bazı iş yerleri; marangoz atölyeleri, mobilya üretim alanları ve buna benzer tahta ile çeşitli işlemlerin yapıldığı yerlerdir. Bu yerlerde bakanlık tarafından çalışan sayısına bağlı olarak yangın sertifikası olan çalışan bulundurma zorunluluğu bulunmaktadır.
Yangın Eğitimi Belgesi Nereden Alınır?
Yangın belgesi almak isteyen kişilerin başvurmaları gereken kurumlar bakanlık tarafından yetkilendirilmiş ve belge verme onayına sahip kurumlardır. Bu kurumlarda adaylara iş güvenliği uzmanı veya yangın konusunda uzman kişiler tarafından teorik yangın bilgileri aktarılır. Bu derslerde adaylara yangının çıkmaması için gerekli koşullar anlatılarak risk en aza indirilmiş olur. Eğitimin uygulamalı kısmında ise adaylara eğitimleri en az 1. seviye yangın eğitici eğitimi belgesi sahibi olan kişiler tarafından bilgi verilmektedir. Bu derslerde adaylar yangın söndürme tüpleri ile yapay yangınlara doğrudan müdahale etme tecrübesi yaşarlar.
Yangın eğitim sertifikası almak isteyen adaylara Engin OSGB tarafından verilecek ders saati 4 saat olarak belirlenmiştir. Bu ders saatini dolduran adaylar ise bir sınava tabi tutularak bilgileri ölçülür. Adayların sınavdan yeterli puanı almaları durumunda ise yangın belgesi almaya hak kazandıklarını söyleyebiliriz.
Yangın Belgesi Nasıl Alınır?
Yangın belgesine sahip kişileri çalıştırma zorunluluğu bulunan iş yerlerinde çalışanlarına bu belgeyi aldırmak isteyen iş yerleri bakanlık tarafından gerekli yetkilerle donatılmış iş yerlerine başvurmalıdırlar. Bu iş yerlerinde adaylara yangının çıkışını önleme ve yangın riskini en aza indirme amacıyla bir takım bilgiler verilir. Ayrıca bu eğitimlerde adaylara uygulamalı eğitimler de verildiği için olası bir yangın durumunda bu kişiler ilk müdahaleyi yapabilirler. Ancak bunun için iş yerlerinde kat sayısına ve iş yerinin büyüklüğüne bağlı olarak yeteri sayıda yangın tüpünün bulundurulduğundan emin olunmalıdır. Buna ek olarak da bu tüplerin bakımlarının yapılması yangın durumunda müdahaleyi kolaylaştıracaktır.
Yangın Sertifikası Nereden Alınır ?
Yangın eğitimi belgesi OSGB firmaları bünyesindeki eğitmenlerden alınabilmektedir.
Yangın Eğitimi Ücreti Ne Kadar ?
Yangın Sertifika ücreti, eğitim türü ve kursiyer sayısına göre belirlenmektedir.