İçindekiler
Düzeltici Önleyici Faaliyet (DÖF) Nedir?
Düzeltici önleyici faaliyetler yani kısaca DÖF, iş sağlığı güvenliği ve kalite yönetim sistemlerinin olmazsa olmazlarından birisidir. Çalışma sahasında ve iş yerlerinde çalışanların herhangi bir kurala ayak uyduramaması veya risk analizi maddelerinin tamamlanması gibi durumlarda DÖF raporları hazırlanabilir. Çalışanlar için bir nevi uyarıcı olan DÖF, iş yerini denetime gelen devlet yetkilileri tarafından incelenebilmektedir. Bu yüzden de çalışanların iş yerine kurallara uymasını sağladığını söyleyebiliriz. Çalışanlar haklarında hazırlanan düzeltici önleyici faaliyet formu üzerinden hangi konularda hata yaptıklarını detaylı bir şekilde anlamalıdır. Bu sayede iş düzeni daha rahat bir şekilde ilerleyeceği için iş yerinin yararına olacağını söyleyebiliriz.
DÖF belgeleri çalışanları bir konu hakkında uyarmanın yanı sıra İSG uzmanlarının iş yerlerine tavsiyeleri için de hazırlanabilmektedir. Uygunsuzluk yönetimi için vazgeçilmez raporlardan birisi olan DÖF’leri denetime gelen personeller inceleme yetkisine sahiptir. Hatta birçok denetimci personel kesinlikle DÖF kaydı açılması gerektiğini belirtir. Bu sayede iş yerinin eksikleri ve düzeltilmesi gerekenler daha rahat bir şekilde anlaşılacağı için denetim memurlarının da işleri kolaylaşacaktır.
Düzeltici Önleyici Faaliyet Yapılmasının Amacı
Düzeltici önleyici faaliyetin amacı daha çok iş yerinde oluşabilecek problemlerin önceden fikir yürütülüp, herhangi bir problem yaşanmadan çözülmesidir. Bu sayede iş yerlerinde ve çalışma sahalarında çok daha stabil bir ortam sağlamak mümkündür. Ülkemizde DÖF raporları büyük şirketlerde sıkça hazırlansa da ne yazık ki daha küçük işletmelerde göz ardı edilebiliyor. Ancak iş yerinde bulunan İSG personelleri tarafından kesinlikle düzeltici önleyici faaliyet formu hazırlanmalı ve gerekli kişilere iletilmelidir. Aksi taktirde iş yerinde yaşanan herhangi bir sorun normal şartlarda önlenebileceği halde gerekli rapor hazırlanmadığı için daha büyük zararlara sebebiyet verebilir.
İş yerinde doğabilecek her türlü problemin daha öncesinden tespit edilmesi için önemli bir yere sahip olan DÖF formu o iş yerinde bulunan iş yeri güvenliği personeli tarafından hazırlanır. Bu personel hazırladığı raporu gerekli kişilere bildirip düzenli olarak dosyalamalıdır. Standartlara uyum çerçevesinde açılan bir uyarı olan düzeltici önleyici faaliyetin amacı da aslında budur. Yapılan doğru tespit ve doğru aksiyon sayesinde hem iş yeri daha sağlıklı bir şekilde çalışabilir, hem de devlet kurumlarına karşı yükümlülükler yerine getirilmiş olacaktır.
Düzeltici Önleyici Faaliyet Faydaları
Uygunsuzluk yönetimi kapsamında hazırlanan düzeltici önleyici faaliyet formu veya formlarının faydaları iş yerleri için oldukça fazladır. Aslında bu raporlar ülkemizde birçok firma tarafından göz ardı edilse de ilerleyen dönemlerde yaşanan birçok sorunun bu raporlar uygulanmadığı için yaşandığı bilinmekte. Bu yüzden de iş işten geçmeden önce bu formlarda yer alan gerekli şeylerin İSG uzmanı ve işveren tarafından uygulanması tavsiye edilir. Aksi taktirde daha büyük sorunlar doğabilir ve bu durum iş yerini iflasın eşiğine kadar sürükleyebilir.
Düzeltici önleyici faaliyetlerin faydaları arasında en dikkat çekici olanı iş yerinin eksiklerinin kapatılıyor olmasıdır. Tıpkı dışarıdan bakılan bir göz gibi iş yerinde hatalı veya eksik durumlar bu formlar üzerinden raporlanmalıdır. Bu sayede eksikler daha rahat bir şekilde görülebileceği için ilerleyen dönemlerde yaşanabilecek sorunların da önüne geçilmiş olacaktır.
İş yeri ve güvenliği yasalarının günümüzde daha kontrollü ve sıkı bir şekilde uygulanmaya başlanmasıyla birlikte DÖF raporları da önem kazanmaya başlamıştır. Bazı dönemlerde devlet tarafından görevlendirilecek denetim uzmanları bu raporlara göz atarak iş yerlerinin ilerlemesi hakkında daha detaylı bilgi edinebilirler. İş yerinde bu formdan hiç bulunmaması ise kötü bir imaj çizilmesine sebebiyet verebilir. Bunun için de iş yerlerinde İSG uzmanları tarafından çeşitli DÖF raporları hazırlanması ve faaliyete geçirilmesi faydalı olacaktır.